Stewia
Klasyfikacja:
Další názvy:
Stevia rebaudiana, cukier ze stewii, słodka trawa
Stevia to roślina, która jest używana jako niskokaloryczny słodzik i według doniesień ma nawet 300 razy większą słodycz niż cukier buraczany. Ma zerową wartość energetyczną i jako naturalny słodzik nadaje się również dla diabetyków. Roślina ta pochodzi z Paragwaju i Brazylii, ale obecnie uprawiana jest również w Chinach i Japonii. Stevia zawiera osiem glikozydów. Są to słodkie związki wyizolowane i oczyszczone z liści stewii. Glikozydy te obejmują stewiozydy, rebaudiozydy, stewiolbiozydy i dulkozydy A.
Stevia sama w sobie ma wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, rozszerza naczynia krwionośne i może pomóc w rzuceniu palenia..
Stevia sama w sobie ma wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, rozszerza naczynia krwionośne i może pomóc w rzuceniu palenia..