Sód
Klasyfikacja:
Sód jest jednym z pierwiastków biogennych i znajduje się w tkankach roślinnych i zwierzęcych oraz jest składnikiem wielu produktów spożywczych.Sód jest bardzo ważnym elektrolitem obecnym w płynie pozakomórkowym. Najważniejszym źródłem sodu jest chlorek sodu (sól kuchenna) dodawany do potraw i różnych produktów spożywczych. W przypadku sodu ważne jest, aby spożywać go w rozsądnych ilościach, w przeciwnym razie może powodować problemy zdrowotne. Sód znajduje się w owocach (jabłko, banan), warzywach (kapusta, marchew, rzepa, warzywa liściaste) i żółtkach jaj.
Sód jest ważny dla regulowania poziomu krwi i płynów w organizmie człowieka. Reguluje poziom ciśnienia krwi. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pracę mózgu, łagodzi skurcze mięśni, kontroluje wchłanianie glukozy, eliminuje dwutlenek węgla w organizmie i odżywia skórę - zapobiegając jej starzeniu się.
Niedobór sodu w organizmie człowieka może objawiać się biegunką, wymiotami, bólem głowy, osłabieniem, sennością, dezorientacją, niskim ciśnieniem krwi i utratą wagi. Zalecane dzienne spożycie sodu wynosi dla dzieci do1 roku 130 - 180 mg, dla dzieci i młodzieży to300 - 550 mga dla dorosłych to450 - 2000 mg.
Sód jest ważny dla regulowania poziomu krwi i płynów w organizmie człowieka. Reguluje poziom ciśnienia krwi. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pracę mózgu, łagodzi skurcze mięśni, kontroluje wchłanianie glukozy, eliminuje dwutlenek węgla w organizmie i odżywia skórę - zapobiegając jej starzeniu się.
Niedobór sodu w organizmie człowieka może objawiać się biegunką, wymiotami, bólem głowy, osłabieniem, sennością, dezorientacją, niskim ciśnieniem krwi i utratą wagi. Zalecane dzienne spożycie sodu wynosi dla dzieci do1 roku 130 - 180 mg, dla dzieci i młodzieży to300 - 550 mga dla dorosłych to450 - 2000 mg.