Przeciwutleniacze
Klasyfikacja:
Przeciwutleniacze to grupa substancji, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, które następnie powodują stres oksydacyjny. Wolnych rodników, które nas otaczają, jest wiele, zwłaszcza niewłaściwa dieta (zwłaszcza zbyt dużo tłuszczów nasyconych, konserwantów w żywności), palenie tytoniu, alkohol, powietrze, stres itp. Działają one tak, że wolne rodniki atakują nasze komórki, a organizm wpada w stres oksydacyjny. Może to objawiać się jako czynnik wyzwalający różne poważne choroby, takie jak rak lub zawał serca. Typowymi nośnikami przeciwutleniaczy są witaminy z grupy A, C, E oraz flawonoidy, które są reprezentatywne dla wszystkich przeciwutleniaczy roślinnych. Istnieje wiele przeciwutleniaczy, ale zdecydowanie warto wspomnieć o glutationie, ponieważ uważa się, że chroni on czerwone krwinki. Wśród pokarmów bogatych w przeciwutleniacze możemy wymienić ryby morskie, owoce, zwłaszcza jagody i owoce cytrusowe, a także warzywa, kawę czy kurkumę.