Proszek jęczmienny
Klasyfikacja:
Další názvy:
Młody jęczmień, trawa jęczmienna
Jęczmień jest jednym z najczęściej uprawianych zbóż na świecie. Przetwarzanie jęczmienia usuwa tylko zewnętrzną powłokę, która jest niejadalna, pozostawiając otręby i zarodek nienaruszone. Jęczmień jest bogaty w składniki odżywcze.
Proszek jęczmienny zawiera przeciwutleniacze, błonnik, enzymy, aminokwasy oraz kwas foliowy, pantotenowy i propionowy, a także karotenoidy.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga zdrowie układu trawiennego, przeciwdziała zaparciom, wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom cholesterolu we krwi i utrzymuje dobry poziom cholesterolu oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Ma działanie przeciwutleniające i uwalnia organizm od szkodliwych wolnych rodników, wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa sytość, zmniejsza apetyt i pomaga utrzymać zdrowie kości.
Proszek jęczmienny zawiera przeciwutleniacze, błonnik, enzymy, aminokwasy oraz kwas foliowy, pantotenowy i propionowy, a także karotenoidy.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga zdrowie układu trawiennego, przeciwdziała zaparciom, wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom cholesterolu we krwi i utrzymuje dobry poziom cholesterolu oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Ma działanie przeciwutleniające i uwalnia organizm od szkodliwych wolnych rodników, wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa sytość, zmniejsza apetyt i pomaga utrzymać zdrowie kości.