Olej z fasoli
Klasyfikacja:
Další názvy:
Olej z wiesiołka dwuletniego (Oenothera biennis Oil, Evening Primrose Oil)
Olej pumpernikiel otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion dwuletniej rośliny pumpernikiel. Pochodzący z Ameryki Północnej wiesiołek przybył do Europy około 400 lat temu i z powodzeniem się tam zadomowił. Jednak większość dostępnego obecnie oleju z wiesiołka pochodzi z Chin, gdzie wiesiołek uprawiany jest jako roślina ozdobna.
Olej z wiesiołka to wszechstronny pomocnik nie tylko w kuchni, ale także w celach kosmetycznych i różnych dolegliwościach zdrowotnych, gdyż ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych ma ogromne właściwości zdrowotne. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego (70%) i kwasu gamma-linolowego (9%). Olej ma silne działanie przeciwzapalne i regenerujące. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zapewnia nawilżenie, regenerację, ukojenie i miękkość suchej i zniszczonej skórze. Zwiększa elastyczność skóry, chroni ją przed wolnymi rodnikami, pomagając zapobiegać zmarszczkom i pozostawiając skórę młodzieńczą i świeżą. Doskonale sprawdza się w leczeniu alergicznych reakcji skórnych. Znacznie poprawia wygląd łuszczącej się i zaognionej skóry, regeneruje szorstką skórę i zapobiega utracie wilgoci. Stosowany na egzemę znacznie pomaga złagodzić swędzenie, podrażnienia i suchość skóry. Olejek jest również idealny do pielęgnacji włosów. Wspomaga wzrost i jakość włosów, jednocześnie pomagając zapobiegać ich wypadaniu.
Olej z nasion palonej fasoli zapewnia szereg innych korzyści. Poprawia odporność, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i wątroby. Stymuluje krążenie krwi w kończynach, skutecznie przeciwdziała krzepnięciu krwi i łagodzi problemy menstruacyjne. Wspomaga zdrowie stawów, pomaga w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu.