L-Leucyna
Klasyfikacja:
L-leucyna jest niezbędnym aminokwasem, którego organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego ważne jest, aby przyjmować go w diecie. Jest to aminokwas o rozgałęzionych łańcuchach, który jest niezbędny dla organizmu. Podobnie jak wiele innych aminokwasów, leucyna znajduje się w wielu produktach spożywczych o wysokiej zawartości białka. L-leucyna znajduje się w kurczaku i indyku, rybach, jajach, produktach mlecznych, soi, fasoli i orzechach.
Zalecana normalna dawka wynosi 50 mg.
Zalecana normalna dawka wynosi 50 mg.
Leucyna zwiększa produkcję energii i białka (tj. mięśni), wspomagając tym samym wzrost mięśni, co jest wyraźnym wskaźnikiem jej zastosowania jako suplementu w kulturystyce. Mięśnie wykorzystują ją jako paliwo. Zwiększa siłę fizyczną. Zmniejsza ryzyko korozji tętnic, która polega na odkładaniu się tłuszczu i innych substancji w ścianach naczyń krwionośnych (miażdżyca). Pomaga zmniejszyć otyłość.