Jakon
Klasyfikacja:
Další názvy:
Yacon, Smallanthus sonchifolius
Roślina Jakon, rosnąca w Andach w Ameryce Południowej, jest znana ze swoich właściwości leczniczych od setek lat.
Jakon bulwiasty zawiera fruktooligosacharydy. Wiele badań klinicznych wykazało korzystny wpływ fruktooligosacharydów na mikroflorę jelitową. DDzięki działaniu prebiotycznemu wspomagają zdrowie jelita grubego i trawienie. Lze można znaleźć w wielu suplementach diety stosowanych w celu wspierania naturalnej mikroflory jelitowej.
Z liści wyizolowano również substancje o działaniu podobnym do insuliny, które mogą obniżać podwyższony poziom cukru we krwi.
W większości przypadków spożywany jest w postaci słodkiego syropu lub proszku.
W większości przypadków spożywany jest w postaci słodkiego syropu lub proszku.
Jakon bulwiasty zawiera fruktooligosacharydy. Wiele badań klinicznych wykazało korzystny wpływ fruktooligosacharydów na mikroflorę jelitową. DDzięki działaniu prebiotycznemu wspomagają zdrowie jelita grubego i trawienie. Lze można znaleźć w wielu suplementach diety stosowanych w celu wspierania naturalnej mikroflory jelitowej.
Z liści wyizolowano również substancje o działaniu podobnym do insuliny, które mogą obniżać podwyższony poziom cukru we krwi.
W większości przypadków spożywany jest w postaci słodkiego syropu lub proszku.
W większości przypadków spożywany jest w postaci słodkiego syropu lub proszku.