Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Fenole

Klasyfikacja:
Fenole to rodzaj roślinnego związku organicznego, który w czystej postaci jest bezbarwny lub biały i ma lekko słodkawy zapach. W czystej postaci jest toksyczny i żrący, ale w niewielkich ilościach jest stosowany w medycynie, zdrowiu i jest często dodawany do płynów do płukania jamy ustnej lub środków czyszczących. Jest często stosowany w ekstrakcji DNA. Wiele związków organicznych zawiera tę samą grupę chemiczną i cechy strukturalne, które wyróżniają fenol; związki te są zbiorczo nazywane fenolami. Fenol może być wstrzykiwany do mięśni i jest również stosowany jako środek konserwujący w szczepionkach.

Związki fenolu występujące w roślinach mają działanie przeciwutleniające, usuwając wolne rodniki. Podawanie fenolu do mięśni może leczyć spastyczność mięśni, która jest sztywnością mięśni spowodowaną słabą komunikacją między rdzeniem kręgowym a nerwami. Spastyczność mięśni może powodować przerwanie chodzenia lub mówienia i może wystąpić w chorobie Parkinsona, porażeniu mózgowym lub urazie mózgu. Zastrzyki z fenolu ograniczają sygnały powodujące skurcze, które są wysyłane przez nerwy do mięśni, umożliwiając łatwiejsze poruszanie się. Fenol jest stosowany w leczeniu wrastających paznokci u stóp. Fenol w postaci kwasu trójchlorooctowego jest stosowany w celu zatrzymania wzrostu paznokci. Fenol jest stosowany w niektórych sprayach do gardła, gdzie pomaga złagodzić objawy bólu gardła, podrażnienia w jamie ustnej. Fenol pomaga złagodzić ból lub podrażnienie w jamie ustnej lub wokół niej, stosowany w leczeniu zapalenia gardła. Związki na bazie fenolu mogą działać jako środek zapobiegający nowotworom.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kombucha: eliksir zdrowia z tysiącletnią tradycją
Kombucha: eliksir zdrowia z tysiącletnią tradycją
Kombucha, fermentowany napój znany od tysięcy lat, w ostatnich dekadach odzyskuje popularność na całym świecie. Ten orzeźwiający napój, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbaty z symbiotyczną kulturą bakterii i drożdży (SCOBY), jest ceniony nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale także za potencjalne korzyści zdrowotne. Przyjrzyjmy się historii, produkcji, efektom i innym ciekawostkom związanym z tym fascynującym napojem.
Glicyna: aminokwas dla zdrowia ciała i umysłu
Glicyna: aminokwas dla zdrowia ciała i umysłu
Glicyna jest jednym z najprostszych i najważniejszych aminokwasów w ludzkim organizmie. Chociaż jest to tak zwany aminokwas nieistotny, co oznacza, że organizm może go syntetyzować samodzielnie, jego spożycie z pożywienia lub suplementów może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej temu aminokwasowi i zobaczmy, jakie korzyści może przynieść.
Napój magnezowy: sposób na skuteczne uzupełnienie magnezu
Napój magnezowy: sposób na skuteczne uzupełnienie magnezu
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów dla ludzkiego organizmu. Odgrywa kluczową rolę w wielu procesach, takich jak prawidłowe funkcjonowanie mięśni, nerwów, metabolizm energetyczny i zdrowie kości. Jednak duża część populacji cierpi na jego niedobór. Napój magnezowy to szybki i wygodny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki magnezu. Przyjrzyjmy się, dlaczego ten napój jest doskonałym wyborem i jak prawidłowo włączyć go do swojej diety.
Glutation liposomalny: antyoksydacyjna tarcza dla zdrowia
Glutation liposomalny: antyoksydacyjna tarcza dla zdrowia
Glutation jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy naturalnie wytwarzanych przez nasz organizm. Jego funkcja jest niezbędna do detoksykacji organizmu, ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i wspierania odporności. Ostatnio na pierwszy plan wysunęła się liposomalna forma glutationu, obiecująca większą biodostępność i skuteczność. Czym jest glutation liposomalny, jakie są jego zalety i dlaczego jego stosowanie jest ważne?