Drzewo kakaowe
Klasyfikacja:
Další názvy:
Theobroma cacao
Ziarna kakaowca są klasyfikowane jako superżywność, ponieważ zawierają dużą liczbę składników odżywczych. Ziarno kakaowca jest kruszone w celu uzyskania proszku kakaowego, z którego usuwany jest tłuszcz lub masło kakaowe, które znajduje zastosowanie w kosmetykach (jako emolient chroniący skórę) i farmaceutykach.
Ziarno kakaowca zawiera alkaloid teobrominę, która jest spokrewniona z kofeiną i ma podobne działanie stymulujące. Zawiera również flawonoidy, magnez, polifenole, potas, wapń, cynk i żelazo oraz błonnik.
Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Działa łagodnie moczopędnie i pobudzająco. Wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, poprawia przepływ krwi, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, obniża wysokie ciśnienie krwi i obniża poziom cukru we krwi. Wspomaga zdrowie kości. Poprawia nastrój, pomaga zmniejszyć depresję i stres. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Wspomaga rozluźnienie mięśni u sportowców. Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Ziarno kakaowca zawiera alkaloid teobrominę, która jest spokrewniona z kofeiną i ma podobne działanie stymulujące. Zawiera również flawonoidy, magnez, polifenole, potas, wapń, cynk i żelazo oraz błonnik.
Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Działa łagodnie moczopędnie i pobudzająco. Wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, poprawia przepływ krwi, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, obniża wysokie ciśnienie krwi i obniża poziom cukru we krwi. Wspomaga zdrowie kości. Poprawia nastrój, pomaga zmniejszyć depresję i stres. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Wspomaga rozluźnienie mięśni u sportowców. Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.