Cysteina
Klasyfikacja:
Další názvy:
L-cysteina
Cysteina to niezbędny aminokwas, który jest dostępny w ludzkim organizmie i wielu produktach spożywczych. W organizmie człowieka powstaje z metioniny i seryny w obecności witaminy B6. Cysteina, wraz z aminokwasami glutaminą i glicyną, jest budulcem przeciwutleniacza glutationu. Cysteina może być przekształcana w organizmie do glukozy.
Cysteina znajduje się w mięsie, produktach mlecznych, jajach, roślinach strączkowych.
Cysteina ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ze względu na działanie przeciwzapalne pomaga leczyć dusznicę bolesną. Leczy choroby układu krążenia, obniża poziom cukru we krwi. Leczy choroby zapalne jelit. Wzmacnia funkcje płuc, mózgu i wątroby.
Cysteina znajduje się w mięsie, produktach mlecznych, jajach, roślinach strączkowych.
Cysteina ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ze względu na działanie przeciwzapalne pomaga leczyć dusznicę bolesną. Leczy choroby układu krążenia, obniża poziom cukru we krwi. Leczy choroby zapalne jelit. Wzmacnia funkcje płuc, mózgu i wątroby.