Cynk
Klasyfikacja:
Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. W ludzkim organizmie cynk znajduje się w mięśniach, kościach, wątrobie, gruczole sutkowym, oczach, prostacie i jądrach. Niewielka ilość cynku jest niezbędna, aby organizm mógł magazynować jego nadmiar, dlatego ważne jest regularne uzupełnianie cynku w diecie lub w postaci suplementów.Cynk powinien być uzupełniany w diecie w sposób ciągły, nie zaleca się przyjmowania nagłych dużych ilości, ponieważ może to powodować bóle brzucha i głowy, nudności, biegunkę.
Cynk znajduje się w czerwonym mięsie, rybach, owocach morza, fasoli, orzechach, zbożach i produktach mlecznych.
Jest to minerał, który jest bardzo ważny dla ludzkiego organizmu, ponieważ jest zaangażowany w wiele funkcji w ludzkim ciele i pomaga aktywować setki enzymów. Jest zaangażowany w układ odpornościowy i wpływa na metabolizm węglowodanów i białek.
Niedobór cynku może powodować krótkowzroczność, brak apetytu, biegunkę i nudności, obniżoną odporność, zmniejszone libido, słabe funkcje narządów rozrodczych, wypadanie włosów, uszkodzenia paznokci i skóry (trądzik, egzema), powolne gojenie się ran, może spowolnić postęp porodu.
Zalecane spożycie cynku to:
1-8 lat: 3-5 mmg
9-13 lat: 8 mmg
14 lat i więcej:
Mężczyźni: 11 mmg
Kobiety: 8 mmg (z wyjątkiem 14-18 lat: 9 mmg)
Kobiety w ciąży i karmiące: 11-13 mmg.
Nie każda forma cynku jest jednak dobrze wchłaniana. Najlepiej wchłaniany jest bisglicynian cynku. Jego wchłanialność wynosi 60-70% w porównaniu do nieorganicznych form tego minerału, gdzie około 10% dostaje się do organizmu, a reszta jest wydalana przez organizm bez korzyści. Poza tym, podobnie jak inne chelatowane minerały, nie podrażnia żołądka. Wszystko to wynika z faktu, że cynk jest uzupełniany tak zwanymi czynnikami chelatującymi. Są to związki, które wiążą się z jonami metali (takimi jak cynk), tworząc stabilny, rozpuszczalny w wodzie produkt, który może być łatwo wchłaniany przez organizm. Chelatowany cynk składa się z dwuwartościowych jonów cynku związanych z dwiema cząsteczkami glicyny.
Cynk znajduje się w czerwonym mięsie, rybach, owocach morza, fasoli, orzechach, zbożach i produktach mlecznych.
Jest to minerał, który jest bardzo ważny dla ludzkiego organizmu, ponieważ jest zaangażowany w wiele funkcji w ludzkim ciele i pomaga aktywować setki enzymów. Jest zaangażowany w układ odpornościowy i wpływa na metabolizm węglowodanów i białek.
Niedobór cynku może powodować krótkowzroczność, brak apetytu, biegunkę i nudności, obniżoną odporność, zmniejszone libido, słabe funkcje narządów rozrodczych, wypadanie włosów, uszkodzenia paznokci i skóry (trądzik, egzema), powolne gojenie się ran, może spowolnić postęp porodu.
Zalecane spożycie cynku to:
1-8 lat: 3-5 mmg
9-13 lat: 8 mmg
14 lat i więcej:
Mężczyźni: 11 mmg
Kobiety: 8 mmg (z wyjątkiem 14-18 lat: 9 mmg)
Kobiety w ciąży i karmiące: 11-13 mmg.
Nie każda forma cynku jest jednak dobrze wchłaniana. Najlepiej wchłaniany jest bisglicynian cynku. Jego wchłanialność wynosi 60-70% w porównaniu do nieorganicznych form tego minerału, gdzie około 10% dostaje się do organizmu, a reszta jest wydalana przez organizm bez korzyści. Poza tym, podobnie jak inne chelatowane minerały, nie podrażnia żołądka. Wszystko to wynika z faktu, że cynk jest uzupełniany tak zwanymi czynnikami chelatującymi. Są to związki, które wiążą się z jonami metali (takimi jak cynk), tworząc stabilny, rozpuszczalny w wodzie produkt, który może być łatwo wchłaniany przez organizm. Chelatowany cynk składa się z dwuwartościowych jonów cynku związanych z dwiema cząsteczkami glicyny.
Zatem bisglicynian cynku jest idealną formą w leczeniu niedoboru cynku. Ta chelatowa forma cynku jest nie tylko wysoce użyteczna przez organizm, ale jest także przyjazna dla przewodu pokarmowego, gdzie w porównaniu do innych użytecznych form nie powoduje nudności na czczo, które są związane z niskim poziomem HCL w żołądku. Niski poziom kwasu solnego dotyczy większości populacji i byliśmy tego świadomi podczas projektowania składu.
Bisglicynian cynku jest również jedyną formą cynku, na której wchłanianie mniejszy wpływ ma obecność fitynianów w diecie. Fityniany to substancje zawarte w zbożach i soi, które hamują wchłanianie cynku. Dieta bogata w fityniany może być szczególnie ważna dla wegan, dlatego powinni oni preferować tę formę cynku.
Bisglicynian cynku jest formą cynku w naszym BrainMax Zinc Complex. synergiczne połączenie wysoce biodostępnej formy cynku, selenu i miedzi. Każda kapsułka zawiera 15 mg pierwiastkowego cynku, 1 mg miedzi i 490 mg organicznej kurkumy. Cynk w postaci bisglicynianu cynku jest najlepiej przyswajalną formą przez organizm, a w połączeniu z miedzią w postaci cytrynianu dodatkowo zwiększa jego przyswajalność.
Bisglicynian cynku jest formą cynku w naszym BrainMax Zinc Complex. synergiczne połączenie wysoce biodostępnej formy cynku, selenu i miedzi. Każda kapsułka zawiera 15 mg pierwiastkowego cynku, 1 mg miedzi i 490 mg organicznej kurkumy. Cynk w postaci bisglicynianu cynku jest najlepiej przyswajalną formą przez organizm, a w połączeniu z miedzią w postaci cytrynianu dodatkowo zwiększa jego przyswajalność.
Cynk wspiera układ odpornościowy, równowagę hormonalną, płodność, zdrowie kości i wreszcie w połączeniu z miedzią chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Selen w swojej najbardziej biodostępnej formie (metionina selenu) przyczynia się do utrzymania włosów i paznokci, prawidłowego funkcjonowania tarczycy, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Aby wzmocnić efekty, użyliśmy bio kukurydzy w ilości prawie pół grama zamiast powszechnie stosowanych wypełniaczy balastowych. Produkt nie zawiera żadnych substancji balastowych, a dzięki roślinnym kapsułkom jest odpowiedni dla wegan.
Blog
Poziom cukru we krwi: jak utrzymać go w równowadze
Cukier we krwi, znany również jako glukoza, jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Prawidłowy poziom cukru we krwi ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, ponieważ wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie, w tym na funkcjonowanie mózgu, mięśni i metabolizm. Jego brak równowagi, zarówno wysoki (hiperglikemia), jak i niski (hipoglikemia), może prowadzić do różnych komplikacji zdrowotnych. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak działa poziom cukru we krwi i jak można utrzymać go w równowadze.
Witamina D: klucz do zdrowia kości i odporności
Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin, która ma duży wpływ na zdrowie człowieka. Witamina ta odgrywa kluczową rolę we wchłanianiu wapnia i fosforu, przyczyniając się tym samym do utrzymania zdrowych kości. Ponadto pełni również ważną funkcję we wspieraniu układu odpornościowego, regulowaniu procesów zapalnych, a nawet może wpływać na nastrój i samopoczucie psychiczne.
Odporność i czym ją wspierać
Układ odpornościowy jest kluczowym mechanizmem obronnym organizmu, który chroni nas przed infekcjami, wirusami i innymi patogenami. Aby zachować zdrowie, ważne jest utrzymanie układu odpornościowego w optymalnym stanie. Istnieje kilka czynników, które mogą wpływać na odporność - od stylu życia, przez odżywianie, po skutki stresu. Poniżej przedstawiamy sposoby wspierania układu odpornościowego i zapewnienia jego prawidłowego funkcjonowania.