Chlorowodorek L-cysteiny
Klasyfikacja:
Chlorowodorek L-cysteiny jest mniej popularną formą suplementacyjną aminokwasu L-cysteiny. Wodorochlorki to sole, które wytrącają się podczas reakcji chemicznej między kwasem solnym a zasadą organiczną, czyli L-cysteiną. W tym przypadku po wytrąceniu powstaje chlorowodorek L-cysteiny. Leki produkowane w ten sposób są bardziej stabilne i mają dłuższy okres trwałości.
Jest stosowany w leczeniu skutków ubocznych przedawkowania acetaminofenu. Jego szybki rozkład i wchłanianie w przewodzie pokarmowym sprawia, że nadaje się do szybkiego leczenia przedawkowania. Czas wchłaniania wynosi zwykle 15-30 minut. Po wchłonięciu L-cysteina oddziela się od składnika kwasu solnego i jest wysyłana do wątroby, gdzie jest dalej przekształcana w glutation, silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki. Powstały glutation redukuje acetaminofen, który powoduje uszkodzenie wątroby lub nerek.
Poprawia zdrowie skóry i włosów. Jest stosowany w zapobieganiu i leczeniu objawów dusznicy bolesnej. Pomaga łagodzić objawy przewlekłego zapalenia oskrzeli.
L-cysteina jest warunkowo niezbędnym aminokwasem, który jest normalnie wytwarzany w organizmie, ale w niektórych przypadkach musi być spożywany. Chlorowodorek L-cysteiny może być suplementowany przez niemowlęta, osoby starsze lub osoby z zaburzeniami metabolicznymi.
Jest stosowany w leczeniu skutków ubocznych przedawkowania acetaminofenu. Jego szybki rozkład i wchłanianie w przewodzie pokarmowym sprawia, że nadaje się do szybkiego leczenia przedawkowania. Czas wchłaniania wynosi zwykle 15-30 minut. Po wchłonięciu L-cysteina oddziela się od składnika kwasu solnego i jest wysyłana do wątroby, gdzie jest dalej przekształcana w glutation, silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki. Powstały glutation redukuje acetaminofen, który powoduje uszkodzenie wątroby lub nerek.
Poprawia zdrowie skóry i włosów. Jest stosowany w zapobieganiu i leczeniu objawów dusznicy bolesnej. Pomaga łagodzić objawy przewlekłego zapalenia oskrzeli.
L-cysteina jest warunkowo niezbędnym aminokwasem, który jest normalnie wytwarzany w organizmie, ale w niektórych przypadkach musi być spożywany. Chlorowodorek L-cysteiny może być suplementowany przez niemowlęta, osoby starsze lub osoby z zaburzeniami metabolicznymi.