Bubblegum
Klasyfikacja:
Další názvy:
Kelp, morszczyn pęcherzykowaty
Inaczej nazywana Bubbleweed lub Kelp, należy do rodziny wodorostów. Morszczyn pęcherzykowaty ma brązowy lub żółto-zielony kolor i może osiągać do jednego metra długości. Występuje wzdłuż wybrzeży kontynentu europejskiego, z wyjątkiem Morza Śródziemnego.
Wodorosty są najpierw suszone na słońcu, a następnie przetwarzane przez przemysł farmakologiczny i kosmetyczny. Wodorosty Bubblegum są zalecane przy zaburzeniach tarczycy, ponieważ zawierają duże ilości jodu. Jod w morszczynu pęcherzykowatym występuje w postaci dijodotyrozyny (DIT), która jest normalnym prekursorem hormonów tarczycy T4 (tyroksyny) i T3 (trójjodotyroniny). T4 powstaje w wyniku kondensacji DIT i enzymu peroksydazy tarczycowej w świetle pęcherzyków tarczycy. Naturalnie występujące źródło jodu sprawia, że Bladderwrack jest doskonałym wyborem do wspierania zdrowego funkcjonowania tarczycy, gdy do optymalnego funkcjonowania potrzeba więcej jodu.
Ponadto stymuluje aktywność enzymów trawiennych i jest dobry do równoważenia poziomu cholesterolu. brom, potas, wapń i żelazo. Ma również korzystny wpływ na inne gruczoły dokrewne, ma właściwości detoksykujące, a od stosowania zewnętrznego poprawia kondycję skóry. Nadaje się również do stosowania w diecie redukcyjnej, ponieważ wywołuje uczucie sytości. Skutki uboczne mogą obejmować nasilenie trądziku.
Wodorosty są najpierw suszone na słońcu, a następnie przetwarzane przez przemysł farmakologiczny i kosmetyczny. Wodorosty Bubblegum są zalecane przy zaburzeniach tarczycy, ponieważ zawierają duże ilości jodu. Jod w morszczynu pęcherzykowatym występuje w postaci dijodotyrozyny (DIT), która jest normalnym prekursorem hormonów tarczycy T4 (tyroksyny) i T3 (trójjodotyroniny). T4 powstaje w wyniku kondensacji DIT i enzymu peroksydazy tarczycowej w świetle pęcherzyków tarczycy. Naturalnie występujące źródło jodu sprawia, że Bladderwrack jest doskonałym wyborem do wspierania zdrowego funkcjonowania tarczycy, gdy do optymalnego funkcjonowania potrzeba więcej jodu.
Ponadto stymuluje aktywność enzymów trawiennych i jest dobry do równoważenia poziomu cholesterolu. brom, potas, wapń i żelazo. Ma również korzystny wpływ na inne gruczoły dokrewne, ma właściwości detoksykujące, a od stosowania zewnętrznego poprawia kondycję skóry. Nadaje się również do stosowania w diecie redukcyjnej, ponieważ wywołuje uczucie sytości. Skutki uboczne mogą obejmować nasilenie trądziku.
Blog
Kombucha: eliksir zdrowia z tysiącletnią tradycją
Kombucha, fermentowany napój znany od tysięcy lat, w ostatnich dekadach odzyskuje popularność na całym świecie. Ten orzeźwiający napój, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbaty z symbiotyczną kulturą bakterii i drożdży (SCOBY), jest ceniony nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale także za potencjalne korzyści zdrowotne. Przyjrzyjmy się historii, produkcji, efektom i innym ciekawostkom związanym z tym fascynującym napojem.
Glicyna: aminokwas dla zdrowia ciała i umysłu
Glicyna jest jednym z najprostszych i najważniejszych aminokwasów w ludzkim organizmie. Chociaż jest to tak zwany aminokwas nieistotny, co oznacza, że organizm może go syntetyzować samodzielnie, jego spożycie z pożywienia lub suplementów może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej temu aminokwasowi i zobaczmy, jakie korzyści może przynieść.
Napój magnezowy: sposób na skuteczne uzupełnienie magnezu
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów dla ludzkiego organizmu. Odgrywa kluczową rolę w wielu procesach, takich jak prawidłowe funkcjonowanie mięśni, nerwów, metabolizm energetyczny i zdrowie kości. Jednak duża część populacji cierpi na jego niedobór. Napój magnezowy to szybki i wygodny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki magnezu. Przyjrzyjmy się, dlaczego ten napój jest doskonałym wyborem i jak prawidłowo włączyć go do swojej diety.
Glutation liposomalny: antyoksydacyjna tarcza dla zdrowia
Glutation jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy naturalnie wytwarzanych przez nasz organizm. Jego funkcja jest niezbędna do detoksykacji organizmu, ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i wspierania odporności. Ostatnio na pierwszy plan wysunęła się liposomalna forma glutationu, obiecująca większą biodostępność i skuteczność. Czym jest glutation liposomalny, jakie są jego zalety i dlaczego jego stosowanie jest ważne?