Bromelaina
Klasyfikacja:
Další názvy:
Bromelin
Bromelaina jest enzymem trawiącym białka, występującym w ananasie. Po raz pierwszy została wyizolowana bromelaina przez wenezuelskiego chemika Vicente Marcano w 1891 roku poprzez fermentację owoców ananasa. Bromelaina jest obecna we wszystkich częściach ananasa (Ananas sp.), ale łodyga jest jej najczęstszym źródłem, prawdopodobnie dlatego, że użyteczne ilości są łatwe do ekstrakcji natychmiast po zebraniu owocu, a głównie dlatego, że łodyga zawiera najwyższe stężenie bromelainy.
Jego zastosowanie jest zarówno zewnętrzne, gdzie jest przydatny w leczeniu oparzeń, jak i wewnętrzne, ponieważ pomaga w leczeniu artrozy. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza obrzęki.
Jedną z największych zalet bromelainy jest fakt, że doskonale nadaje się do leczenia szeregu chorób układu pokarmowego, które są głównie wynikiem długotrwałych procesów zapalnych. Enzymy bromelainowe są aktywne i dlatego mogą promować trawienie białek w żołądku i jelitach. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne leczy zaburzenia, wśród korzyści zdrowotnych bromelainy jest zdolność do promowania szybszego gojenia się ran po operacjach i urazach. Bromelaina pomaga między innymi zapobiegać i leczyć infekcje zatok.
Wszystkie bromelainynie są odpowiednie dla osób przyjmujących leki rozrzedzające krew (w takim przypadku zwiększa się ryzyko nadmiernego krwawienia), dla osób z chorobą wrzodową i nie powinny być przyjmowane przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi.
Jego zastosowanie jest zarówno zewnętrzne, gdzie jest przydatny w leczeniu oparzeń, jak i wewnętrzne, ponieważ pomaga w leczeniu artrozy. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza obrzęki.
Jedną z największych zalet bromelainy jest fakt, że doskonale nadaje się do leczenia szeregu chorób układu pokarmowego, które są głównie wynikiem długotrwałych procesów zapalnych. Enzymy bromelainowe są aktywne i dlatego mogą promować trawienie białek w żołądku i jelitach. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne leczy zaburzenia, wśród korzyści zdrowotnych bromelainy jest zdolność do promowania szybszego gojenia się ran po operacjach i urazach. Bromelaina pomaga między innymi zapobiegać i leczyć infekcje zatok.
Wszystkie bromelainynie są odpowiednie dla osób przyjmujących leki rozrzedzające krew (w takim przypadku zwiększa się ryzyko nadmiernego krwawienia), dla osób z chorobą wrzodową i nie powinny być przyjmowane przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi.
Blog
Poziom cukru we krwi: jak utrzymać go w równowadze
Cukier we krwi, znany również jako glukoza, jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Prawidłowy poziom cukru we krwi ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, ponieważ wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie, w tym na funkcjonowanie mózgu, mięśni i metabolizm. Jego brak równowagi, zarówno wysoki (hiperglikemia), jak i niski (hipoglikemia), może prowadzić do różnych komplikacji zdrowotnych. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak działa poziom cukru we krwi i jak można utrzymać go w równowadze.
Witamina D: klucz do zdrowia kości i odporności
Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin, która ma duży wpływ na zdrowie człowieka. Witamina ta odgrywa kluczową rolę we wchłanianiu wapnia i fosforu, przyczyniając się tym samym do utrzymania zdrowych kości. Ponadto pełni również ważną funkcję we wspieraniu układu odpornościowego, regulowaniu procesów zapalnych, a nawet może wpływać na nastrój i samopoczucie psychiczne.
Odporność i czym ją wspierać
Układ odpornościowy jest kluczowym mechanizmem obronnym organizmu, który chroni nas przed infekcjami, wirusami i innymi patogenami. Aby zachować zdrowie, ważne jest utrzymanie układu odpornościowego w optymalnym stanie. Istnieje kilka czynników, które mogą wpływać na odporność - od stylu życia, przez odżywianie, po skutki stresu. Poniżej przedstawiamy sposoby wspierania układu odpornościowego i zapewnienia jego prawidłowego funkcjonowania.