Bromelaina
Klasyfikacja:
Další názvy:
Bromelin
Bromelaina jest enzymem trawiącym białka, występującym w ananasie. Po raz pierwszy została wyizolowana bromelaina przez wenezuelskiego chemika Vicente Marcano w 1891 roku poprzez fermentację owoców ananasa. Bromelaina jest obecna we wszystkich częściach ananasa (Ananas sp.), ale łodyga jest jej najczęstszym źródłem, prawdopodobnie dlatego, że użyteczne ilości są łatwe do ekstrakcji natychmiast po zebraniu owocu, a głównie dlatego, że łodyga zawiera najwyższe stężenie bromelainy.
Jego zastosowanie jest zarówno zewnętrzne, gdzie jest przydatny w leczeniu oparzeń, jak i wewnętrzne, ponieważ pomaga w leczeniu artrozy. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza obrzęki.
Jedną z największych zalet bromelainy jest fakt, że doskonale nadaje się do leczenia szeregu chorób układu pokarmowego, które są głównie wynikiem długotrwałych procesów zapalnych. Enzymy bromelainowe są aktywne i dlatego mogą promować trawienie białek w żołądku i jelitach. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne leczy zaburzenia, wśród korzyści zdrowotnych bromelainy jest zdolność do promowania szybszego gojenia się ran po operacjach i urazach. Bromelaina pomaga między innymi zapobiegać i leczyć infekcje zatok.
Wszystkie bromelainynie są odpowiednie dla osób przyjmujących leki rozrzedzające krew (w takim przypadku zwiększa się ryzyko nadmiernego krwawienia), dla osób z chorobą wrzodową i nie powinny być przyjmowane przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi.
Jego zastosowanie jest zarówno zewnętrzne, gdzie jest przydatny w leczeniu oparzeń, jak i wewnętrzne, ponieważ pomaga w leczeniu artrozy. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza obrzęki.
Jedną z największych zalet bromelainy jest fakt, że doskonale nadaje się do leczenia szeregu chorób układu pokarmowego, które są głównie wynikiem długotrwałych procesów zapalnych. Enzymy bromelainowe są aktywne i dlatego mogą promować trawienie białek w żołądku i jelitach. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne leczy zaburzenia, wśród korzyści zdrowotnych bromelainy jest zdolność do promowania szybszego gojenia się ran po operacjach i urazach. Bromelaina pomaga między innymi zapobiegać i leczyć infekcje zatok.
Wszystkie bromelainynie są odpowiednie dla osób przyjmujących leki rozrzedzające krew (w takim przypadku zwiększa się ryzyko nadmiernego krwawienia), dla osób z chorobą wrzodową i nie powinny być przyjmowane przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi.
Blog
Chitosan: naturalny pomocnik z głębin morskich
Chitozan morski to substancja pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z chityny, głównego składnika egzoszkieletu skorupiaków, takich jak kraby, krewetki i homary. Dzięki swoim unikalnym właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w dziedzinie zdrowia, ale także w ekologii i kosmetyce. W tym artykule skupimy się na jego zaletach, zastosowaniach i znaczeniu ekologicznym.
Glinka bentonitowa: detoksykacja i pielęgnacja ciała
Glinka bentonitowa to naturalny materiał o długiej historii stosowania w medycynie tradycyjnej i kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom detoksykującym i bogatej zawartości minerałów stała się popularnym środkiem do wewnętrznej i zewnętrznej pielęgnacji ciała. W tym artykule dowiesz się, czym jest glinka bentonitowa, jakie są jej właściwości, korzyści i zastosowania.
Ocet jabłkowy: Uniwersalny pomocnik w każdym gospodarstwie domowym
Ocet jabłkowy jest jednym z naturalnych środków, które zyskały popularność na całym świecie dzięki swoim uniwersalnym właściwościom. Ten tradycyjny produkt powstaje w wyniku fermentacji rozdrobnionych jabłek i łączy w sobie kwas octowy z cennymi enzymami, witaminami i minerałami. Jakie korzyści może nam zaoferować i dlaczego warto włączyć go do naszego codziennego życia?
Kombucha: eliksir zdrowia z tysiącletnią tradycją
Kombucha, fermentowany napój znany od tysięcy lat, w ostatnich dekadach odzyskuje popularność na całym świecie. Ten orzeźwiający napój, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbaty z symbiotyczną kulturą bakterii i drożdży (SCOBY), jest ceniony nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale także za potencjalne korzyści zdrowotne. Przyjrzyjmy się historii, produkcji, efektom i innym ciekawostkom związanym z tym fascynującym napojem.