Ananas
Klasyfikacja:
Další názvy:
Ananas Comosus
Ananas jest pantropikalną rośliną należącą do rodziny Bromeliad. Ma ostre, kolczaste liście, a owoce ananasa ważą do 3,5 kg. Owoce znane są z żółtego koloru i słodkiego smaku. Ze względu na niską zawartość kalorii, może być spożywany nawet na diecie.
Ananas jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Zawiera również pierwiastki śladowe i minerały szczególnie magnez, cynk, mangan, miedź, żelazo, fosfor i potas . Łodyga ananasa zawiera składnik odżywczy bromelaninę. Bromelaina, a także bromelina, jest enzymem występującym w naszym organizmie, który pomaga rozkładać białka. Pomaga naprawić uszkodzoną tkankę, a także zapobiega stanom zapalnym.
Ananas madziałanie przeciwzapalneiantyoksydacyjneefekty. Wspiera układ odpornościowy, zzmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, choroby serca. Poprawia trawienie, szczególnie w niewydolności trzustki, pomaga wrozstroju żołądka. Łagodzi objawyzapalnej choroby stawów (artretyzmu)aodskraca czas regeneracji po forsownychćwiczeniach lub zabiegach chirurgicznych. Działa zapobiegawczo przeciwko miażdżycy, która polega na odkładaniu się substancji tłuszczowych w ścianach naczyń krwionośnych. Stosowany zewnętrznie na skórę, pomaga rozjaśnić plamy pigmentowe dzięki zawartej w nim substancji - bromelainie. Obróbka cieplna jednak w dużej mierze niszczy ten enzym. Wyciąg z ananasa jest stosowany głównie w kosmetyce, ponieważ ma działanie regenerujące, łagodzi skórę, zapobiega wysuszeniu, a także jest dodawany jako składnik perfum. Ananas jest popularnym składnikiem kremów przeciwstarzeniowych, ponieważ wygładza skórę.
Ananas jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Zawiera również pierwiastki śladowe i minerały szczególnie magnez, cynk, mangan, miedź, żelazo, fosfor i potas . Łodyga ananasa zawiera składnik odżywczy bromelaninę. Bromelaina, a także bromelina, jest enzymem występującym w naszym organizmie, który pomaga rozkładać białka. Pomaga naprawić uszkodzoną tkankę, a także zapobiega stanom zapalnym.
Ananas madziałanie przeciwzapalneiantyoksydacyjneefekty. Wspiera układ odpornościowy, zzmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, choroby serca. Poprawia trawienie, szczególnie w niewydolności trzustki, pomaga wrozstroju żołądka. Łagodzi objawyzapalnej choroby stawów (artretyzmu)aodskraca czas regeneracji po forsownychćwiczeniach lub zabiegach chirurgicznych. Działa zapobiegawczo przeciwko miażdżycy, która polega na odkładaniu się substancji tłuszczowych w ścianach naczyń krwionośnych. Stosowany zewnętrznie na skórę, pomaga rozjaśnić plamy pigmentowe dzięki zawartej w nim substancji - bromelainie. Obróbka cieplna jednak w dużej mierze niszczy ten enzym. Wyciąg z ananasa jest stosowany głównie w kosmetyce, ponieważ ma działanie regenerujące, łagodzi skórę, zapobiega wysuszeniu, a także jest dodawany jako składnik perfum. Ananas jest popularnym składnikiem kremów przeciwstarzeniowych, ponieważ wygładza skórę.
Blog
Kombucha: eliksir zdrowia z tysiącletnią tradycją
Kombucha, fermentowany napój znany od tysięcy lat, w ostatnich dekadach odzyskuje popularność na całym świecie. Ten orzeźwiający napój, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbaty z symbiotyczną kulturą bakterii i drożdży (SCOBY), jest ceniony nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale także za potencjalne korzyści zdrowotne. Przyjrzyjmy się historii, produkcji, efektom i innym ciekawostkom związanym z tym fascynującym napojem.
Glicyna: aminokwas dla zdrowia ciała i umysłu
Glicyna jest jednym z najprostszych i najważniejszych aminokwasów w ludzkim organizmie. Chociaż jest to tak zwany aminokwas nieistotny, co oznacza, że organizm może go syntetyzować samodzielnie, jego spożycie z pożywienia lub suplementów może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej temu aminokwasowi i zobaczmy, jakie korzyści może przynieść.
Napój magnezowy: sposób na skuteczne uzupełnienie magnezu
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów dla ludzkiego organizmu. Odgrywa kluczową rolę w wielu procesach, takich jak prawidłowe funkcjonowanie mięśni, nerwów, metabolizm energetyczny i zdrowie kości. Jednak duża część populacji cierpi na jego niedobór. Napój magnezowy to szybki i wygodny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnej dawki magnezu. Przyjrzyjmy się, dlaczego ten napój jest doskonałym wyborem i jak prawidłowo włączyć go do swojej diety.
Glutation liposomalny: antyoksydacyjna tarcza dla zdrowia
Glutation jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy naturalnie wytwarzanych przez nasz organizm. Jego funkcja jest niezbędna do detoksykacji organizmu, ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i wspierania odporności. Ostatnio na pierwszy plan wysunęła się liposomalna forma glutationu, obiecująca większą biodostępność i skuteczność. Czym jest glutation liposomalny, jakie są jego zalety i dlaczego jego stosowanie jest ważne?