Alanina
Klasyfikacja:
Alanina jest aminokwasem nieistotnym, wysoce skoncentrowanym w mięśniach, wspierającym produkcję białek i zaangażowanym w metabolizm tryptofanui witaminy pirydoksyny. układ odpornościowy i u zwierząt wykazano, że obniżapoziom cholesterolu.
Alaninę można znaleźć zwłaszcza w produktach mięsnych i innych pokarmach wysokobiałkowych, takich jak kiełki pszenicy i twaróg.
Prawidłowa regulacja poziomu glukozy we krwi prowadzi do energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania silnych i zdrowych mięśni oraz zwiększonej wydajności fizycznej. Dlatego L-alanina jest szczególnie wykorzystywana przez sportowców.Zwiększa produkcję i wydzielanie insuliny, która pomaga regulować poziom cukru we krwi. Metabolizuje tryptofan i pirydoksynę. Stymuluje wydzielanie glukagonu. Może zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych i może chronić przed powiększeniem prostaty.
Alaninę można znaleźć zwłaszcza w produktach mięsnych i innych pokarmach wysokobiałkowych, takich jak kiełki pszenicy i twaróg.
Prawidłowa regulacja poziomu glukozy we krwi prowadzi do energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania silnych i zdrowych mięśni oraz zwiększonej wydajności fizycznej. Dlatego L-alanina jest szczególnie wykorzystywana przez sportowców.Zwiększa produkcję i wydzielanie insuliny, która pomaga regulować poziom cukru we krwi. Metabolizuje tryptofan i pirydoksynę. Stymuluje wydzielanie glukagonu. Może zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych i może chronić przed powiększeniem prostaty.