Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

6 korzyści płynących ze stosowania grzybów leczniczych Reishi

Medycyna wschodnia wykorzystuje wiele różnych roślin i grzybów. Do najbardziej znanych należą grzyby lecznicze. Jednym ze szczególnie ważnych grzybów leczniczych jest Reishi lub Glossy Cordgrass. Reishi(Ganoderma lucidum)jest grzybem, który rośnie w różnych ciepłych i wilgotnych miejscach w Azji. Przez wiele lat był nazywany "boskim grzybem nieśmiertelności" w tych rejonach i w medycynie. Jest to grzyb drzewiasty, który rośnie na pniach głównie martwych drzew. Reishi zawiera triterpeny, polisacharydy i peptydoglikany, które są prawdopodobnie odpowiedzialne za jego działanie lecznicze. Podczas gdy same grzyby mogą być spożywane świeże, sproszkowane formy grzybów lub ich ekstrakty są już powszechnie stosowane. Oto kilka z ich korzyści leczniczych.

Wzmacnia układ odpornościowy

Pozytywny wpływ Reishi na układ odpornościowy został już udowodniony. Reishi może wpływać na geny w białych krwinkach, które są istotną częścią całego układu odpornościowego, a także zwiększać ich liczbę i aktywność.

WALKA Z RAKIEM

Badania przeprowadzone na pacjentach z rakiem wykazały, że niektóre cząsteczki znajdujące się w grzybie mogą zwiększać aktywność białych krwinek, które zwalczają infekcje, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy. Inne badania wykazały, że u pacjentów z rakiem jelita grubego grzyb może zwiększać liczbę białych krwinek, a tym samym poprawiać jakość życia osób chorych na raka. Naukowcy ostrzegają jednak, że Reishi nie ma na celu zastąpienia konwencjonalnego leczenia, ale może być stosowany jako środek wspomagający konwencjonalne leczenie.

Skuteczny w walce ze zmęczeniem i depresją

Reishi został przetestowany u osób z zespołem neurastenicznym. U osób tych zespół ten powoduje bóle i zawroty głowy, a także zmęczenie, depresję i drażliwość. Po 8 tygodniach stosowania, ich zmęczenie zmniejszyło się i nastąpiła pozytywna zmiana nastroju oraz ustąpienie depresji.

Zdrowsze serce

Według badań, Reishi jest w stanie podnieść "dobry" cholesterol HDL i obniżyć poziom trójglicerydów, które są tłuszczami odpowiedzialnymi za tworzenie się blaszek miażdżycowych, które mogą powodować poważne komplikacje zdrowotne, takie jak zawał mięśnia sercowego, udar mózgu i choroba wieńcowa kończyn dolnych.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Reishi ma korzystny wpływ na metabolizm cukru. Może regulować poziom cukru we krwi i dlatego nadaje się do leczenia wspomagającego cukrzycy typu 2. Ponadto Reishi poprawia reakcję tkanek na insulinę.

Działanie antyoksydacyjne

Wszystkie pozytywne efekty działania grzybka Reishi mają jedną wspólną cechę. Reishi ma znaczące działanie przeciwutleniające. Pomaga zwalczać wolne rodniki. To sprawia, że Reishi nadaje się również jako środek zapobiegający wielu chorobom.

Chitosan: naturalny pomocnik z głębin morskich
Chitosan: naturalny pomocnik z głębin morskich
Chitozan morski to substancja pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z chityny, głównego składnika egzoszkieletu skorupiaków, takich jak kraby, krewetki i homary. Dzięki swoim unikalnym właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w dziedzinie zdrowia, ale także w ekologii i kosmetyce. W tym artykule skupimy się na jego zaletach, zastosowaniach i znaczeniu ekologicznym.
Glinka bentonitowa: detoksykacja i pielęgnacja ciała
Glinka bentonitowa: detoksykacja i pielęgnacja ciała
Glinka bentonitowa to naturalny materiał o długiej historii stosowania w medycynie tradycyjnej i kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom detoksykującym i bogatej zawartości minerałów stała się popularnym środkiem do wewnętrznej i zewnętrznej pielęgnacji ciała. W tym artykule dowiesz się, czym jest glinka bentonitowa, jakie są jej właściwości, korzyści i zastosowania.
Ocet jabłkowy: Uniwersalny pomocnik w każdym gospodarstwie domowym
Ocet jabłkowy: Uniwersalny pomocnik w każdym gospodarstwie domowym
Ocet jabłkowy jest jednym z naturalnych środków, które zyskały popularność na całym świecie dzięki swoim uniwersalnym właściwościom. Ten tradycyjny produkt powstaje w wyniku fermentacji rozdrobnionych jabłek i łączy w sobie kwas octowy z cennymi enzymami, witaminami i minerałami. Jakie korzyści może nam zaoferować i dlaczego warto włączyć go do naszego codziennego życia?
Kombucha: eliksir zdrowia z tysiącletnią tradycją
Kombucha: eliksir zdrowia z tysiącletnią tradycją
Kombucha, fermentowany napój znany od tysięcy lat, w ostatnich dekadach odzyskuje popularność na całym świecie. Ten orzeźwiający napój, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbaty z symbiotyczną kulturą bakterii i drożdży (SCOBY), jest ceniony nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale także za potencjalne korzyści zdrowotne. Przyjrzyjmy się historii, produkcji, efektom i innym ciekawostkom związanym z tym fascynującym napojem.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z